Рецепти

Широкото разпространение на кафето по целия свят е довело да голямото разнообразие от рецепти и начини на приготвянето и сервирането му, които са в зависимост от климатичните и психологичните особености в различните райони. Има страни, в които приготвянето и сервирането на кафе е свързано със специални поводи или пък изисква особен ритуал, а другаде, както и у нас, кафето е просто част от ежедневието.
Предлагам Ви, някои от най-популярните рецепти за приготвяне на кафе.

Турско кафе
Чаша кафе се приготвя с една чаена лъжичка ситно смляно кафе, една чаена лъжичка захар и една кафена чашка студена вода.
Кафето и захарта се слагат в джезве и се разбъркват. Заливат се със студена вода, отново се разбъркват и се загряват до кипване. Капват се няколко капки студена вода и отново се кипва. Сервира се в джезвето на табличка, заедно с чаша студена вода. При наливане в чашката първо се отсипва каймакът и после се налива останалото кафе.
http://www.youtube.com/watch?v=gVQBeRMBOAE



Шварц кафе  
За приготвянето на шварц кафе се използват специални уреди или кани с плътно затварящ се капак. Кафето трябва да е едро смляно. 50 гр. кафе се заливат с 4 чаени чаши кипяща вода, разбърква се и се оставя захлюпено около 5 минути. Налива се внимателно, без да се разбърква. Сервира се в по- големи чашки с добавка от мляко или сметана и захар, която всеки си добавя сам.




Виенско кафе
Приготвя се силно черно кафе и след като се налее в чашите се поставя лъжица подсладена, разбита сметана. Поръсва се с шоколадови пръчици.

Виенско кафе-меланж 

Използва се шварц кафе по горната рецепта, горещо прецедено прясно мляко и разбита сладка сметана. Съотношението между кафето и млякото е в зависимост от вкуса. Захарта се поднася отделно. Върху сметаната по желание се поръсват канела, какао или кафе на прах.


Ирландско кафе
Чашите се пълнят с топла вода, за да се затоплят и след това водата се излива. На дъното на всяка чаша се сипват 1-2 ч. л. кафява захар, на вкус. След това се налива уискито. Разбърква се, докато захарта се разтвори. В чашите се налива кафето, без да се пълнят до горе. Прибавят се по 2 с. л. разбита сметаната. Ирландско кафе се сервира в стъклени чаши със столче.

Разбира се ирландско кафе се получава, когато към чашата горещо експресо добавим капачка уиски, сметана и захар на вкус, но това е оригиналната рецепта вземата от сайта на:  http://www.tullamoredew.com/ 


Капучино 

По традиция се приготвя със силно еспресо, но може и с шварц кафе. Смесват се равни количества кафе и горещо мляко. 

Поръсва се с шоколад на прах.




Айс кафе 

Студеното кафе еспресо се смесва с кубчетата лед и захарта и се разбиват с шейкър. Долива се студената вода и се разбърква. Сервира се във висока стъклена чаша със сламка, като се добавя топка сладолед. Поднася се поръсено с настърган шоколад или шоколадов топинг.
Сервира се във висока стъклена чаша с дълга бъркалка и сламка. 





Мексиканско кафе 
Затоплете чашата, като я оставите за известно време под течаща топла вода или я накиснете в съд с гореща вода за минута-две. Подсушете я отвън. Налейте в топлата чаша текилата и ликьора.и внимателно разбъркайте, за да се смесят. Добавете към тях кафето и отново разбъркайте. Най-отгоре поставете дебел пласт от разбитата сметана и поръсете с канела на прах.
По желание може да гарнирате и с коктейлна черешка, за по-изискани гости и представителни случаи. 


Пиенето на кафе е неизменна част от нашето ежедневие. За да го превърнем в истинско удоволствие за всички, трябва да обърнем внимание на няколко дребни подробности:
    * Кафето се сервира в малки чашки с чинийки. Само ако поднасяме кафе с мляко, виенско или капучино може да използваме чаени чаши.
    * На масата се поставя захарницата и каничка с мляко или сметана, а към прибора на всеки - лъжичка за разбъркване.
    * Кафето се поднася в джезвето или в кана, като всеки сам си налива в чашката или още по-добре е домакинята да направи това. Само турското кафе, което се приготвя заедно със захарта може да се разлее по чашките и да се сервира на поднос.
    * Напитките, които вървят с кафето са вода, както вече споменахме, задължителна при турското кафе, кока-кола или други безалкохолни напитки. От алкохолните подходящи са коняк или уиски.
    *  Добре е с кафето на масата да има и бисквити, дребни сладки или соленки.
    *  Приятната компания е най-важното допълнение към кафето.