Изкуство

ЛАТЕ - АРТ: ПОЛЕТ НА КАФЕЕНАТА ФАНТАЗИЯ 

Лате – фино, нежно, леко, кадифено кафе. Така казват за него в Италия. Днес навярно това е една от най-противоречивите напитки. Всичко започнало в Италия... Латето като напитка се е появило в края на XIX - началото на  XX век. Първоначалното е съчетавало късо италианско кремообразно еспресо и голяма порция мляко в съотношение едно към десет. При това във вкуса на млякото не трябвало да преобладава вкуса на кафе. С течение на времето, с появата на класическите кафе машини с вграден извод за пара, на повърхността на кафето е станало задължително появяването на слой разбито на въздушен крем мляко.По целият свят латето се приготвя със сиропи – карамелов, бананов, шоколадов и се поднася в комбинация от различни слоеве. Връх на изискаността и вкуса е лате –арт – кафе с изискана рисунка, получена в процес на вливането на разбитото мляко в готовото кремообразно еспресо. Изкуството да се разливат млечни реки в кафеените брегове се нарича Лате арт.

 Питчинг – управление на млякото
Съществуват няколко техники за създаване на рисунка върху кафеената пяна. Базова се явява питчинга /pitching/, който още наричат изкуство за управление на млякото. Баристите прибавят млякото по определен начин с помощта на специална кана /pitcher/ в еспресото, в резултат на което се образува желаната от тях рисунка. Сложността на питчинга се състои в това, че струята мляко не трябва да се прекъсва.  




 Етчинг – многообразие от рисунки
Втората техника – етчинг /edging/ - е най-проста: рисунката се изпълнява на повърхността на пяната с помощта на заострен предмет. Етчинга дава безкрайни възможности за реализации на творческите замисли на баристите. Много предпочитат да използват по –прости аналози: клечка за зъби, дървени пръчици или шпагички.
 Също така може да се рисува с помощта на четчица. В кафеената рисунка може да се добави цвят с помощта на топинг: канела, шоколад, карамел, плодови сиропи, хранителни бои.



 Мултиарт
Третата техника за създаване на рисунка върху кафето – мултиарт – представлява по своята същност комбинация между етчинга и питчинга. Класическата рисунка, получена чрез вливане на млякото в еспресото, след това се довършва или допълва с помощта на остър предмет. Например, до розетката може да се напише кратко поздравление или пожелание. 





В заведенията, в които се практикува лате арт, художествената ценност на чашката кафе обикновено не увеличава нейната стойност. В същото време в Дания, например, в едно не голямо кафене, за чашка капучино с рисунка ценителите на художественото творчество на кафеената пяна са готови да заплатят 60 евро.
Преобладаващото мнение е, че Лате арт не трябва да се търгува. То е изкуство, тъй като във всяка чашка с рисунка бариста оставя частичка от своята душа и най – ценното в него е психологическият ефект: Лате арт е комплимент, подарък към госта.